Er zijn diverse opleidingen, zoals:
- Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (niv 4)
- Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (niv 4)
- Medewerker Maatschappelijke zorg/jeugdzorg (niv 4)
- Pedagogisch Werker (niv 3)
- Verpleegkundige (niv 4)
- Verzorgende (niv 3)
- Helpende zorg en welzijn (niv 2)
Als je wilt gaan werken in de zorg zijn er verschillende routes. Waar je instapt ligt aan je eigen achtergrond, je wensen en je leerstijl.
Opleidingsvarianten
Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
BOL
Een BOL opleiding wil zeggen dat je student wordt bij een ROC. Je gaat overdag naar school en gedurende de opleiding loop je meerdere keren stages. Hoeveel en hoelang je stage loopt is afhankelijk van de opleiding en de duur van de opleiding.De kosten voor de opleiding (collegegeld en boeken) betaal je zelf.
BBL
Om een BBL route te kunnen volgen is het noodzakelijk dat je een functie hebt als leerling-medewerker bij een zorg instelling. Sommige ROC's geven je nog drie maanden de tijd om een passende functie te vinden als je die bij aanvang van het schooljaar nog niet hebtWanneer je in dienst bent van een zorginstelling en je hebt toestemming om de opleiding te gaan doen, dan komen de kosten voor de opleiding veelal voor rekening van de organisatie.
Scholier en 17 jaar of jonger
Je bent scholier en je gaat komend jaar afstuderen op de middelbare school.De makkelijkste manier is om je in te schrijven voor een opleiding (BOL) in de zorg bij een ROC bij jou in de buurt.
Je bent ouder dan 17 jaar
Ook dan kun je een opleiding gaan volgen bij een ROC. Zowel de BOL als de BBL variant zijn mogelijk.Je kiest de variant bij je past.
Carriëre-switch
Je bent al lang geen 20 meer en je hebt jaren gewerkt in een andere branche. Je bevindt je echter op een kruispunt in je leven en je denkt: 'Nu is het tijd geworden om te gaan doen wat ik altijd al heb willen doen'.
En dat is werken in de zorg.
Het vraagt een stevige investering, maar het kan!
De BBL variant ligt hier het meest voor de hand. Je kunt hier werken en leren combineren. Belangrijk is hier dat je bij een zorginstelling aangenomen wordt als leerling-medewerker.
Je kansen vergroten.
Wanneer een zorginstelling een vacature plaatst voor leerlingen reageren daar zo'n 100-150 mensen op. Na een eerste selectie blijven daar zo'n 50-70 mensen van over. Die mensen hebben kans om op gesprek te komen en zich te profileren. Maar hoe zorg je er nu voor dat je uitgenodig wordt voor een gesprek?- Je CV is adequaat en relevant. (dus als 30+er vermeld je geen bijbaantjes van 15-20 jaar geleden, tenzij ze relevant zijn)
- Zorg voor een nette motivtiebrief, ook als je online solliciteert:
Weet bij welke organisatie je solliciteert.
Wat zijn hun kernwaardes?
In hoeverre herken jij jezelf daarin?
Zorg dat je een beeld hebt van de doelgroep.
Weet aan te geven wat je aantrekt in de doelgroep. - Met ervaring heb je een voorsprong.
Ervaring is duidelijk een pré. Veel van de sollicitanten die ik heb gesproken hebben ervaring, ze zijn zelfs ervaringsdeskundige omdat ze een kind hebben die zelf zorg/begeleiding nodig heeft. En toch is dat nu niet de ervaring die zorginstellingen zoeken, hoe gek het ook klinkt. Hoe deskundig iemand is bij zijn eigen kind, zorg verlenen aan een ander is heel wat anders. Er spelen andere emoties mee, zorgen voor een cliënt of een patiënt vraagt een veel bredere deskundigheid.
Leren en werken tegelijk is zwaar; Het vraagt een grote inspanning van jou, maar ook van je gezin. Wanneer iemand in je gezin ook nog eens extra zorg/begeleiding nodig heeft is het helemaal zwaar.
Daarmee zeg ik niet dat je de uitdaging niet moet aangaan! Maar weest bewust van het feit dat het heel heel veel van je vraagt.
Onregelmatig werken, huiswerk, extra taken binnen het werk, terugkomen wanneer een collega ziek is, weekenden werken, je sociale leven op zijn kop. Om maar wat te noemen!
Werken in de zorg is boeiend!
Als het werken in de zorg je passie is, dan is het allemaal de moeite waard. Die paar jaar opleiding (en minimaal verdienen) zijn tropenjaren. Maar het is zó leuk om te doen.Leren is leuk! Je groeit en ontdekt steeds nieuwe dingen. Je merkt dat je in staat bent om werkzaamheden te verrichten die je nooit voor mogelijk hebt gehouden.
Je leert communicatie te herkennen en te intrepreteren zonder dat er een woord gesproken wordt!
Je leert omgaan met gedrag dat lastig is te begrijpen.
Je maakt opnieuw kennis met jezelf. Hoe leer je eigenlijke? Wie en wat heeft jou gemaakt tot wat je nu bent? Wat zou er in je biografie staan? Hoe ga je om met grenzen, maar ook hoe ga je om met macht?
Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten